LED-framtidens ljuskälla

Med femton till tretton gånger så lång livslängd och upp till 80 procent lägre energiåtgång än en vanlig glödlampa är LED framtidens ljuskälla. Genom att senaste LED-tekniken nu förenats med befintliga sockel och armaturstandard är det enkelt att genomföra nya ljussättningslösningar med LED utan avancerade installationer. Fördelarna med LED är flera, men pratas det om LED i energi och miljösammanhang. Diodlamporna innehåller inga farliga gaser eller metaller, som bly och kvicksilver. De är också energisnåla. Energiåtgången för LED uppskattas till en femtedel jämfört med en halogenlampa. LED som belysning har en brinntid/livslängd på 20000-40000 timmar. Det kan jämföras med en vanlig glödlampa som lyser i 1000-2000 timmar. Andra fördelar är att dioderna är mer energieffektiva, och helt fria fån värmestrålning (IR). I en vanlig glödlampa går mer än 95 procent av energin till värme och resten till ljus. En vanlig halogenlampa kan bli upp till 200 grader varm, medan en LED-lampa inte blir mer än 50-60 grader. LED-lamporna passar därför bra i trånga utrymmen, och som spotlights i taket.
LED-belysningen ursprungliga färger är rött, grönt och blått. Vitt ljus skapas genom att fosfor läggs på en blå diod. Idag finns dioder med både kallvit och varmvitt ljus med bra ljuskvalitet. LED går utmärkt att dimra (ljusregleras),för Led ljuskällor med standardsocklar är tekniken inte fullt utvecklat, men här går utvecklingen väldigt fort.
Kostnaden känns som en nackdel, men priserna är på väg mot en rimligare nivå. Den som menar att LED är dyrt tänker kortsiktigt. Redan idag är det en lönsam investering i do flesta fall och med framtiden stigande energipriser, finns det mycket pengar att spara.

Inga kommentarer:

Hittade du inte vad du sökte? Sök ledljus-ledlampa här!

Anpassad sökning